4 hyppige spørgsmål om blæner på tungen

Hvad er blæner på tungen?

Blæner er hvidlige, ovale sår, som opstår i munden – eksempelvis på tungens underside. På tungens øvre del sidder smagsløgene, og her kan der ikke opstå blæner.

Sårenes størrelse kan variere. Mange blæner er under 1 cm i diameter, men det er ikke ualmindeligt, at de bliver endnu større.

Man kan få blæner mange steder i munden, eksempelvis på læbernes indersider eller inde i kinden. Der er dog ingen forskel på blæner på tungen og blæner andre steder i munden. Blæner på tungen er ofte ufarlige, men i visse tilfælde kan de dog være et symptom på andre mundsygdomme. Lider du ofte af blæner på tungen eller andre steder i munden, bør du derfor få undersøgt dine blæner hos en dygtig tandlæge.

Hvordan føles blæner?

Har du en blæne på tungen, eller er du ved at udvikle en, er du oftest ikke i tvivl. Blæner på tungen er nemlig meget generende, idet de er ømme og kan give smerter. Mange mennesker beskriver smerten om en brændende fornemmelse, der afhængigt af størrelsen ligefrem kan gøre det svært at tale.

Varme drikke og stærke krydderier kan desuden påvirke såret i blænen så meget, at det er ubehageligt at indtage visse mad- og drikkevarer.

Hvor længe varer det?

Jo større en blæne er, desto længere tid er den om at hele. Helingsprocessen er afgørende for, hvor længe du er generet af blæner på tungen. Der findes nemlig ingen konkret behandling af blæner, og derfor må du blot vente på, at blænerne forsvinder af sig selv.

Små blæner forsvinder i løbet af et par dage, mens mellemstore blæner med en diameter på omkring 0,5-1,5 cm normalt forsvinder af sig selv i løbet af et par uger. Der kan derimod gå op til seks uger, før helt store blæner går væk.

Hvordan får man blæner til at gå væk?

Med tiden forsvinder blæner således af sig selv. Dog er der flere ting, du kan gøre for at optimere helingsprocessen og dermed hurtigere få blæner til at gå væk.

Først og fremmest bør du sørge for at børste dine tænder godt og supplere din tandbørstning med mundskyl. Bakterier er en hæmsko for helingen af sår, og derfor er omhyggeligt renhold den mest effektive måde at sikre gode forhold for kroppens naturlige heling.

Derudover er det en god idé at undgå indtag af mad og drikke, som generer og sænker helingen – eksempelvis varme og stærkt krydrede ting.


Smilklinikken
Jyllingecentret 41
4040
Jyllinge
46730330

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *