Hvordan opstår caries?

forebyggelse af caries

Caries, eller huller i tænderne, som det i folkemunde er bedre kendt som, er den mest udbredte tandsygdom i Danmark. For mange er huller i tænderne en daglig gene, da stærke smerter kan forekomme, når tænderne kommer i direkte kontakt med kulde eller varme samt søde eller sure sager.

Hvad er caries, og hvordan opstår det?

Caries er en bakteriesygdom i tænderne, der er karakteriseret ved nedbrydning af tændernes overflade. Huller i tænderne opstår, når bakterier angriber emaljen og danner små hulrum i tænderne, og dette sker ofte ske som en direkte konsekvens af dårlig mundhygiejne. Bakterierne sætter sig på tændernes overflade og omdanner sukker til syre. Hvis bakterierne sidder på tænderne over en længere periode og bliver ved med at danne syre, vil den angrebne tands emalje begynde at ætse – det er denne ætsning, der skaber et synligt hul i tanden.

Caries udvikler sig i en række stadier. Til at begynde med vil der kun være et lille hul i tandens overfalde, som man selv kan afhjælpe ved regelmæssig børstning med en fluorholdig tandpasta. Hvis der ikke gribes ind med tandbørstning og behandling, vil bakterierne fortsætte med at danne syre, og ætsninger vil tiltage i styrke, til der til sidst er dannet et hul, der når gennem tandbenet og helt ned til nerven. Denne blotlægning af nerven kan forårsage stærk tandpine og en jagende fornemmelse i tanden ved indtag af søde, sure, varme eller kolde drikke- og fødevarer som for eksempel appelsiner, cola eller is.

Hvordan behandles caries?

De fleste tandlæger i Hedehusene, Roskilde og på resten af Sjælland  tilbyder kompetent behandling af caries. Metoden for behandling er dog forskellig alt efter hvilket stadie, angrebet er i.

Hvis der kun er tale om et overfladisk syre- og bakterieangreb i den yderste emalje, kan hullet nemt behandles hjemme med fluor, regelmæssig tandbørstning og brug af tandtråd. Er hullet derimod trængt igennem tandbenet, er tandlægen ofte nødt til at bore den beskadigede tandsubstans væk og erstatte den med en fyldning. Såfremt hullet er nået forbi tandbenet og helt ind til tandens nerve, skal nerven behandles, før en fyldning kan udføres. Hullet vil have blotlagt nerven, og bakterier fra tanden migrerer derfor nemt hertil og kan forårsage en infektion. Nerven skal fjernes ved en rodbehandling, hvorefter en fyldning indsættes.

De fleste tandlæger tilbyder både fyldninger og rodbehandlinger i forbindelse med behandling af caries. Skal du have foretaget en rodbehandling i Roskilde eller omegn, er det en god idé at konsultere med din tandlæge inden behandling for at planlægge det bedste forløb for netop dig.

Tændlægerne Malte
Skomagergade 15
4000 Roskilde
46 35 62 13

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *