Derfor er røntgen vigtig i tandlægens arbejde

Røntgen til tandlægen

Under en røntgenundersøgelse bruges der ultraviolette stråler, der kan trænge igennem menneskevæv. Strålerne trænger både gennem det bløde og det hårde væv og tandlægen kan på denne måde få et større indblik i, hvordan tandsættet er og hvor sundt det er. Der kan være stor forskel på brugen af røntgen. De fleste erfarne tandlæger har de nyeste udstyr inden for røntgenfotografi og derfor bør du være påpasselig med at vælge tandlæge, hvis ikke udstyret er i orden. Leder efter en erfaren tandlæge i Holte, så bør du researche på internettet før du beslutter dig.

Hvorfor bruger man røntgen?

Røntgenbilleder kan være helt grundlæggende for at tandlægen at bruge, hvis der er mistanke om en tilstand i tænderne, som ikke kan ses på overfladen. Rigtig mange tandsygdomme blev overset før i tiden på grund af manglende apparatur. I dag er det blevet nemt og smertefrit at få et komplet overblik over tandsættet. I de fleste tilfælde vil et røntgenfotografi kunne afsløre præcist, hvilke problemer der kan være med tænderne med blot et fotografi. En undersøgelse er smertefri og tager ikke mere end 2-3 minutter. Efter et almindelig tandeftersyn tager tandlægen stilling til om der er brug for en røntgenundersøgelse. Hvis han eller hun gerne vil være på den sikre side, så bliver der normalvis taget et efterfølgende fotografi, så man kan være helt sikker på, at der ikke er noget galt. Tandlægen benytter sig også af røntgenfotografier, hvis han eller hun gerne vil se, om en sygdom har forbedret sig, eller er blevet værre. Det er en god måde at følge med i et proces over tid, for det kan være svært at se med det blotte øje.

Forskellige slags røntgen

Inden for røntgenfotografi findes der forskellige typer af apparatur. De fleste danske tandlæger bruger et såkaldt dental-apparat, hvor sensoren kommer til at sidde inde i patientens mund. Under mere avancerede undersøgelser bruges en såkaldt CT-scanner, som kan give et meget mere komplet billede af tænderne. CT-scannere giver et 3D billeder og er nyttige at bruge, hvis et almindeligt dental-apparat ikke påviser nok. Røntgenapparatet står i et separat rum og det er her man som patient kommer ind, hvis man skal have lavet en undersøgelse. Undersøgelsen er som nævnt ovenstående smertefri, men der kan stadigvæk være stor forskel på, hvor tryg man føler sig. Dette kommer naturligvis an på ens forhold til tandlægen. Derfor bør du overveje at have et trygt forhold med din tandlæge, for at gøre oplevelsen så behagelig som overhovedet muligt. Har du en tandlæge i nærheden af Trørød, så kan du være sikker på, at apparaturet er i orden. Tandlægerne i disse områder er kendt for at have det nyeste apparatur, når det kommer til røntgen.

Tandlæge Susanne Ekelund
Langebjerg 2
2850 Nærum
45 80 47 08

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *