Lider du ofte af blærer i munden?

Blærer i munden

Blæner, blister og blærer. De smertefulde sår i munden går under mange navne, men fælles for dem alle er, at de giver anledning til stort ubehag.

Blærer i munden varierer i størrelse – nogle er få millimeter, mens andre er flere centimeter store – og det varierer ligeledes, hvor længe de er til gene i munden. Hos en erfaren tandlæge i Aalborg kan du få foretaget en tandlægeundersøgelse i tilfælde af, at du i længere tid har været generet af blærer i munden.

Mange gange forsvinder blærer af sig selv, men i andre tilfælde kan vedvarende problemer med blærer være tegn på sygdom i munden.  Oplever du at have blærer i munden, bør du derfor altid være opmærksom på, hvordan situationen udvikler sig.

Årsagen til blærer i munden

Blærer i munden er et udbredt problem, som ses hos både mænd og kvinder i alle aldre.

Årsagen til problemet er ikke entydigt, men mange gange skyldes blærer i munden enten en slumrende virus, der bryder ud, eller vitamin- eller jernmangel. Visse fødevarer – blandt andet chokolade, tomater, nødder og frugter – er også kendt for at provokere sår i munden, og på samme måde kan også skader i munden i forbindelse med eksempelvis bid udløse blærer.

I sjældnere tilfælde skyldes blærer i munden stress, glutenallergi, tyktarmsbetændelse eller andre tarmsygdomme, og lider du af hyppig tilbagevendende blærer, rådes du derfor til at kontakte din tandlæge. Din lokale tandlæge eller en dygtig tandlæge tæt på Svenstrup vil kunne vurdere, hvordan netop dit problem løses.

Hvad kan du gøre for at få blærer til at forsvinde?

Blærer er både smertefulde og kan gøre det vanskeligt at spise og tale normalt. Samtidig varierer det i høj grad, hvor længe sårene er om at hele – i nogle tilfælde står problemet på i få dage, mens det i andre varer op til flere uger. Uanset varigheden vil sårene altid hele af sig selv, men visse produkter kan hjælpe helingen på vej eller dulme smerterne.

Klorhexidin, som er en desinficerende væske, anvendes ofte for at fremme sårhelingen. Denne mundskyllevæske kan i mange tilfælde afhjælpe problemet i løbet af kort tid. Derudover er det muligt at benytte forskellige lokalbedøvende salver, som mindsker smerterne.

Tre gode råd til at undgå blærer

Der er således flere ting, du kan gøre for enten at fremme blærernes heling eller minimere smerten, men da forebyggelse altid er bedre end behandling, kan følgende tre råd hjælpe dig til at undgå blærer:

  1. Spis sundt og varieret – dette vil sikre dig et godt immunforsvar, som vil kunne minimere risikoen for udviklingen af blærer.
  2. Brug jævnligt et forebyggende mundskyllemiddel.
  3. Tag et tilskud af B-vitaminer og/eller jern.

NAP:
Tandlægerne i Gug ApS
Sønder Tranders Vej 16
9210 Aalborg SØ
98 14 17 55

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *