Gode råd til tandpleje hos ældre

Ældres tandpleje

Alle personer, uanset alder, bør passe godt på deres tænder, da vi jo alle kun har ét tandsæt til resten af livet. Der findes mange generelle råd om, hvordan du bedst muligt passer på dine tænder, hvilket er gældende for alle personer uanset alder. Der er dog særlige forbehold, som bør tages i forbindelse med aldring. 

Generel tandpleje for personer i alle aldre

Personer i alle aldersgrupper bør børste tænder to gange dagligt i mindst to minutter af gangen. Her bør tandbørsten cirkulært og systematisk børste alle tænder i over- og undermund, så ingen tænder overses. Tandbørstningen bør desuden suppleres med brug af tandtråd eller tandstikker, så fladerne mellem tænderne også bliver rene.

Derudover er det vigtigt at tage til de regelmæssige tandeftersyn, når din forebyggende tandlæge fra København indkalder dig til næste tandeftersyn. Dette foregår typisk én til flere gange om året afhængigt af dine tænders sundhedstilstand.

Særlig tandpleje for ældre personer

Dine tænder bliver mere og mere slidte med alderen, og derfor bør du tage særligt hensyn til dine tænder, når du bliver ældre. Her følger nogle tips til hvordan du kan gøre dette:

1) Prioritér stadig de regelmæssige tandeftersyn

Med tiden kører mere og mere på rutinen. Dette gælder blandt andet også tandbørstning, hvor en mangelfuld rutine betyder, at bestemte tænder gang på gang overses. Af den grund er det i høj grad også vigtigt, at ældre personer fortsætter med at passe godt på deres tænder ved at tage til de regelmæssige tandeftersyn hos tandlægen. Det er nemlig altid muligt at optimere tandbørstningen endnu mere for at mindske risikoen for tandproblemer og tandsygdomme. Med tiden bliver tændernes emalje forværret, hvorfor det er særligt vigtigt at holde øje med tænderne tilstand. Ødelagt emalje kan bl.a. forårsage isninger og huller i tænderne.

2) Invester i tandbehandlinger

Risikoen for knækkede eller skadede tænder stiger, når tænderne bliver slidte. En lille skade på tanden betyder ikke det store her og nu, men skaden kan hurtigt blive større, hvis ikke du får behandlet problemet. Med plastfyldninger og porcelænsfacader kan dine tænder let få den rette form igen, og det er endda muligt at tilføje ekstra på tænderne, hvis tænderne ikke længere har deres oprindelige form på grund af slid. Tandbehandlinger er generelt dyre, men det er heldigvis muligt at finde tandlæger, som har særlige rabatordninger, hvor eksempelvis en rabatgivende tandlæge tilgodeser en pensionist, så det bliver mere realistisk at få udført tandbehandlinger for ældre personer.

3) Genskab et hvidt smil

Ældre personer ser endnu ældre ud, hvis deres tænder ikke er velplejede. Alle vil før eller siden få misfarvninger på tænderne, og disse misfarvninger er særligt slemme for rygere og personer, som har et højt indtag af eksempel kaffe, te eller rødvin. Det gullige skær på tænderne kan dog let og hurtigt fjernes gennem tandblegning, og du kan også få glæde af andre kosmetiske tandbehandlinger, så din alder ikke kan ses på dine tænder.

 

CityDent

Tandlæge Inge Elisabeth Madsen ApS

Vester Voldgade 10

1552 København V

33 11 44 99

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *