Hvordan foregår en rodbehandling?

Har du ofte hørt om rodbehandling? Men er du i tvivl om, hvordan selve behandlingen egentlig udføres?

Mange patienter er ikke klar over, hvordan en rodbehandling foregår, før de selv har prøvet det. Dog kan indsigt i, hvordan en tandbehandling foretages, afhjælpe svedige håndflader og bidrage til en god oplevelse i tandlægestolen.

Derfor kan det være en fordel for dig at sætte dig ind i behandlingsprocessen, inden du skal have foretaget en rodbehandling – og det kan du gøre ved at orientere dig i de fem følgende trin.

Behandlingen fra start til slut – 5 trin

  1. Bedøvelse

For at undgå smerter mens behandlingen står på, er det en god idé at vælge at få lagt en bedøvelse ved behandlingens start. Lokalbedøvelse lægges med en tynd nål, hvorfor du kun mærker et lille prik. Når bedøvelsen virker, kan rodbehandlingen begynde.

  1. Udboring

Ved en rodbehandling skal bakterier og eventuelt dødt nervevæv fjernes fra tandnerven. Da tandnerven ligger langt inden i tanden og er omsluttet af dentinen, er tandlægen nødt til at bore et hul i tanden med et fint tandbor for at få adgang til rodkanalen. Ofte skyldes behovet for rodbehandling et dybt hul, og her vil udboringen altså ske i den del af tanden, der er angrebet af caries.

  1. Udrensning

Når der er etableret adgang til rodkanalen, vil tandlægen benytte rodfile til at rense for bakterier i og omkring tandnerven. Rodfilene er så tynde, at de kan trænge ind i rodkanalen, og denne udrensning suppleres af udrensning med en desinficerende væske, som fjerner de sidste bakterier.

  1. Opfyldning

Når alle bakterier vurderes at være fjernet, skal rodkanelen fyldes op. Dette gøres for at sikre, at bakterier ikke trænger ind til tandnerven igen, samt for at forstærke tanden indefra. Opfyldningen sker med rodcement.

  1. Afslutning

Som afslutning på behandlingen skal den del af tanden, der blev boret væk i den indledende fase, erstattes. Dette gøres ved at lave en fyldning i tanden – typisk med plast, som giver et godt resultat og et naturligt udseende. Var den rodbehandlede tand svækket ved behandlingens start, kan det være fordelagtigt at sætte en krone på tanden for at yde ekstra beskyttelse.

Få tryg rodbehandling

Tryghed er et vigtigt parameter i enhver tandbehandling. Skal du have lavet en rodbehandling, kan du med en dygtig tandlæge i Køge forvente, at rodbehandlingen foretages på professionel vis og i en tryg og behagelig atmosfære. Her kan du således se frem til at få afhjulpet dit tandproblem og dine eventuelle smerter på absolut bedste vis.

Tandlægehuset Køge
Bjerggade 7
4600 Køge
56 65 14 04

 

Links:
http://koegetand.dk/behandlinger/rodbehandling
http://koegetand.dk/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *